15 December 2023

Brabant Herinnert

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Herinnert vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog schetsen een indringend portret van de impact op de Brabantse samenleving. Deze verhalen, vol lessen en inzichten, vormen niet alleen een rijke historische bron, maar leggen ook de verbinding met hedendaagse uitdagingen. Met 75 jaar vrijheid brachten we persoonlijke, levensveranderende verhalen. Nu met 80 jaar vrijheid bieden we nog meer perspectieven en zijn we gestart met het project: ‘Het Andere Verhaal’.

‘Het Andere Verhaal’ is tot stand gekomen om een breder perspectief op de Tweede Wereldoorlog in Brabant te bieden. Vanaf 2022 schrijven zo’n 60 auteurs van verschillende generaties verhalen die vertrekken vanuit een persoon, een plek, een gebeurtenis, een bron, een foto of een object. Deze verhalen vertellen samen ‘Het andere verhaal van Noord-Brabant en de Noord-Brabanders in de Tweede Wereldoorlog’.

Thema’s
Belangrijke thema’s zoals de dagelijkse realiteit, Jodenvervolging, verzet en collaboratie in Noord-Brabant worden uitgelicht. Elk thema is zorgvuldig onderzocht, met een focus op diversiteit en meerdere perspectieven.

Betrokken Partijen
De realisatie van ‘Het Andere Verhaal’ is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Tilburg University en Erfgoed Brabant. Er schrijven zo’n 50 auteurs van verschillende generaties mee aan ‘Het Andere Verhaal’. Dit project biedt een diepgaande verkenning van Noord-Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog, met nieuwe perspectieven en prikkelende vragen. Dit project heeft geleid tot publicaties die bestaande en nieuwe inzichten over de oorlogservaringen in Noord-Brabant combineren. Brabant Herinnert is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. Brabant Herinnert is partner van Europe Remembers. 

 Projectbegeleiding Aldus Projecten in opdracht van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45