Dit boek beschrijft de geschiedenis van een krachtdadige ondernemersfamilie in Amersfoort die ruim een eeuw beslaat. Deze familie Nefkens heeft een belangrijk stempel gedrukt op de lokale transportrevolutie: de doorbraak van de fiets en de pioniersfase en uitbouw van de motorfiets, de auto en het openbaar vervoer.

Drie generaties hebben elk een eigen en innovatief antwoord gehad op de tekenen van hun tijd. De Brabander Jan Nefkens (1853-1934) ging van een eenmanszaak als molenaar op molen ‘de Gunst’ aan de Leusderweg in Amersfoort naar een positie als marktleider in de rijwielhandel met topmerken als Adler, Simplex en Fongers.

Henri Nefkens (1880-1942) bouwde vervolgens tussen de twee wereldoorlogen het bedrijf in Amersfoort uit tot Henri Nefkens NV, een naam die voor veel Amersfoorters een zeer bekende klank heeft. De zaak was uiteindelijk volledig gericht op ‘automobielen’, mede dankzij een exclusief samenwerkingsverband met het Amerikaanse General Motors met merken als Chevrolet, Pontiac, Oakland and Buick.

Piet Nefkens (1920-2006) volgt zijn vader Henri op zeer jonge leeftijd op en slaagt erin de continuïteit van het bedrijf te garanderen tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. De zaak kent daarna een indrukwekkende expansie als gevolg van de explosieve groei van het (particulier) vervoer tijdens de wederopbouwjaren. Piet Nefkens organiseert decennialang de busdienst in de steeds complexer wordende verkeerscirculatie in Amersfoort en wordt dankzij General Motors de regiodealer voor het zeer succesvolle automerk Opel met zijn Opel Rekord en Opel Kadett.
Aan het eind van de vorige eeuw wordt het bedrijf opgesplitst en in delen verkocht als er binnen de familie geen opvolger te vinden is. In Amersfoort zijn dat bekende bedrijven als Serva Garage (Volvo), Schipper er Bosch (Nefkens Park) en Henri & Herman (Opel) die hun oorsprong hebben in het pionierswerk van de familie Nefkens, ondernemers in vervoer.

Deze uitgave gaat over drie generaties ­Nefkens, hun keuzes en hun strategieën, over de producten en diensten die zij verkochten en over hun commerciële successen. Dat allemaal beschreven in het licht van de ontwikkeling van Amersfoort en de opkomst, bloei en toekomst van de auto.

Titel Nefkens. Drie generaties ­onder­­nemers in vervoer. Amserfoort 1880-2000.
Auteur
Peter Baas
ISBN
9789070545444
Uitvoering
280 pagina’s, formaat ­17 x 24 cm., genaaid gebonden, ­fullcolour binnenwerk, rijk ­geïllustreerd.
Verkoopprijs
€ 25,-
Verschijnt
zomer 2020