Op zondag 1 maart 2020 – de feestdag van Saint David, de patroonheilige van Wales – stond de eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in het teken van dankbaarheid bij 75 jaar vrijheid. Na afloop kreeg de in oktober 2019 onthulde plaquette voor de Bossche bevrijders uit Wales een definitieve plaats in de speciaal hiervoor aangepaste Gedachteniskapel in de noordelijke kooromgang van de kathedraal.

Als onderdeel van het totale programma rond 75 jaar vrijheid is tijdens de herdenkingsdienst van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in oktober 2019 de dankbaarheidsplaquette voor de Bossche bevrijders gepresenteerd. Deze plaquette eert de mannen uit Wales van de 53ste Welsh Division die bereid waren te vechten voor de vrijheid en waarvan 146 jonge soldaten het leven hebben gelaten op ons grondgebied. De plaquette beschrijft de blijvende dankbaarheid die ’s-Hertogenbosch voelt voor de inzet van deze divisie en deze jonge mannen uit Wales en het Verenigd Koninkrijk.

Het kerkbestuur Parochie Heilige Johannes Evangelist heeft besloten om de plaquette een centrale plaats te geven in de aangepaste Gedachteniskapel (noordelijke kooromgang), waar nu ook enkele religieuze oorlogsslachtoffers worden herdacht. Zo wordt in deze kapel de geliquideerde Bossche verzetsstrijder kapelaan Koopmans geëerd, evenals de destijds aan het bisdom van ‘s-Hertogenbosch verbonden en in Dachau omgekomen Zaligverklaarde Titus Brandsma. Ook is er een plaats ingeruimd voor de Heiligverklaarde zuster Edith Stein (Teresa Benedicta van het Kruis) die in Auschwitz is vermoord. Naast de nieuwe plaquette is in de nieuw aangeklede Gedachteniskapel ook plaats voor het in 1985 ontvangen Welsh Cross en de Gedachteniskaars 75 jaar vrijheid.

Ontwerp en projectbegeleiding Aldus Projecten in opdracht van de Stichting Oktober 1944 en de afdeling Kabinetszaken van de gemeente ’s-Hertogenbosch
Realisatie Kluijtmans Natuursteen Eindhoven