’s-Bosch [1] Een beknopte geschiedenis.

Wat zag de laatmiddeleeuwse reiziger die ’s-Hertogenbosch naderde? Hoe zou de stad zich eeuwen geleden hebben gemanifesteerd? Welk beeld kreeg de bezoeker op weg naar ’s-Hertogenbosch? De reis ernaartoe was moeizaam. De wegen waren drassig en slecht begaanbaar. Van welke kant de reiziger ook kwam, stenen muren en aarden wallen doemden al in de verte onverzettelijk op. Hij zag de hoge kantelen van de stadsmuur. Boven de muur uit staken daken en daartussen prikten tientallen grotere en kleinere torenspitsen van kapellen, kerken en kloosters de lucht in. De imposante kathedraal van Sint-Jan, toen in aanbouw, was een duidelijk herkenningspunt.

In de 14e en 15e eeuw bezat ’s-Hertogenbosch, hoofdstad van het hertogdom Brabant, onmiskenbaar stedelijke grandeur. Het was een belangrijke handelsstad waar de textiel- en de metaalbranche bloeiden. Mensen met ondernemerszin kwamen er graag naartoe, talloze drukkers van boeken (van belang voor de verspreiding van kennis) vonden er hun bestaan en het was de woonplaats van de beroemde schilder Jheronimus Bosch. Bovendien had ’s-Hertogenbosch allure vanwege de vele internationale contacten.

In recente tijden veranderde ’s-Hertogenbosch ingrijpend. De stad breidde naar alle windrichtingen uit en werd meer een dienstenstad dan een stad van ambacht en handel. Hoewel iets bescheidener dan vroeger, bezit de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant nog steeds een zuidelijke allure.

’s-Hertogenbosch biedt de hedendaagse bezoeker diverse mogelijkheden: de bijzondere en rijke geschiedenis, de kathedraal van Sint-Jan, de Binnendieze, het Bossche Broek, gerestaureerde monumenten, de musea. En niet te vergeten de festivals, de vele uitgaansgelegenheden, de restaurants, hotels en winkels. Wie kan de stad van Zoete Lieve Gerritje verlaten zonder een Bossche bol te hebben geproefd? ’s-Hertogenbosch ontvangt je met open armen.

Titel ’s-Bosch. Een beknopte geschiedenis.
Auteur
 Josien Stehouwer 
Redactie
Rob van de Laar en Aart Vos
Uitgever
 Aldus Projecten in opdracht van het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch
ISBN
9789070545338
Uitvoering
64 pagina’s, formaat 12 x 17 cm., genaaid gebonden, full colour binnenwerk, rijk geïllustreerd
Verkoopprijs
€ 4,95
Verschijnt
 medio maart 2015