Aldus Projecten > Nieuws >

Boekpresentatie Noud Aartsen

Donderdagmiddag 4 februari a.s. organiseerde de Brabant-Collectie in samenwerking met Stichting C.R. Hermans, Aldus projecten en Natuurmuseum Brabant de boekpresentatie van de uitgave getiteld Noud Aartsen. Het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad brachten op zaterdag 6 februari Noud Aartsen op de voorpagina.

lees verder >>

’s-Bosch [1] An essential history.

In maart 2015 verscheen ’s-Bosch [1] Een beknopte geschiedenis. Nu, enkele maanden later, verschijnt met het oog op de tentoonstelling Jheronimus Bosch Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum (13 februari t/m 8 mei 2016) en het aansluitende toeristenseizoen in samenwerking met de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch een Engelse vertaling van deze beknopte stadsgids.
’s-Bosch [1] An essential history zal onder meer te koop zijn bij boekhandel Adr.Heinen, het Jheronimus Bosch Art Center, de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en de museumwinkel van het Noordbrabants Museum.

Presentatie Bossche straten en stegen. De stad breidt zich uit buiten de veste

Op 14 juli werd in het Kringhuis van De kring vrienden van ’s-Hertogenbosch het eerste exemplaar van Bossche straten en stegen. De stad breidt zich uit buiten de veste door de auteur Ed Hupkens (rechts op de foto) aangeboden aan Jos Swanenberg. Meer informatie over deze uitgave vindt u hier.

Buiten de veste presentatie 640

In vrede en vriendschap

In 2010 verscheen het aangrijpende Ik heb dit alles opgeschreven… Vught-Auschwitz-Vught. Memoires van Max Cahen 1939-1945. Maar Max Cahen (1905-1995) liet nog een manuscript na: Joden van ’s-Hertogenbosch in mijn jeugd, 1920-1940. Dit document bevat de herinneringen van Max Cahen aan zijn geloofs- en stadgenoten in het ’s-Hertogenbosch van vóór de Tweede Wereldoorlog.

lees verder >>

Presentatie Heinsius uitgave

Op zaterdag 14 september werd bij de opening van de Open Monumentendag 2013 de uitgave Daniel Heinsius. Het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 aangeboden aan wethouder Huib van Olden. Onder de gasten waren aanwezig Frederik Hendrik, Maximiliaan van Oostenrijk met aanhang, Napoleon Bonaparte, Koning Willem I, auteur Daniel Heinsius en vertaler Jan van Boxtel. Laatstgenoemden hieronder verenigd (© foto: Gerard Monté).

Presentatie Heinius 01

 

Verkooppunten Heinsius uitgave

Deze uitgave is vanaf 14 september (Open Monumentendag) exclusief en uitsluitend verkrijgbaar bij de volgende verkooppunten:
– Polare Den Bosch voorheen Adr. Heinen
– Jheronimus Bosch Art Center
– Kring Vrienden van ’s-Hertogen­bosch
– Stadsarchief ’s-Hertogen­bosch.

Deze uitgave is deel 3 in de Bosch Reeks. De Bosch Reeks is een productie van Aldus ­Projecten te ’s-Hertogenbosch en beoogt belangrijke Bossche onderwerpen op cultuur­historisch gebied voor een breed publiek beschikbaar te maken. Omvang: 192 pagina’s in zwart-wit met 6 losse gevouwen kaarten. Omslag en losse kaarten in full colour Formaat: 170 x 240 mm, genaaid gebrocheerd Productie Aldus Projecten te ’s-Hertogenbosch ISBN: 9789070545000 Verkoopprijs € 19,95.

Over de naamgever Aldus Manutius

Van 1506 tot 1507 vertoeft Erasmus in Bologna. Hij is daar belast met het toezicht op de studie van de beide zoons van de lijfarts van Hendrik VII. Van Bologna uit schrijft hij aan Aldus Manutius, de beroemde drukker, om hem te vragen twee door hem vertaalde Treurspelen van Euripides uit te geven en te drukken. De Parijze drukker Badius had deze Tragedies, Hekabe en Ifigeneia, in 1506 al een keer gedrukt, maar blijkens de hierna volgende brief niet naar Erasmus’ zin. ‘Die heel kleine lettertjes, die allermooiste’ zijn Aldus’ kleine, cursieve letters, waarmee hij in staat was uitgaven in klein formaat te drukken. De overlevering wil dat deze cursief gemaakt is naar een handschrift van Petrarca, maar dat lijkt een misvatting. Waarschijnlijker is dat Aldus, geïnspireerd door het mooie, vlotte handschrift waarmee men in de vijftiende eeuw acten opmaakte, in 1499 aan de grafeur Francesco Griffo opdracht gaf een schuine, staande letter te snijden. Het eerste werk dal in dit lettertype werd gedrukt, was een uitgave in 1501 van Vergilius.

lees verder >>

Zoeken


Follow Aldus Projecten on Twitter